Blandade upplevelser i Luang Prabang

Nu kommer antligen en uppdatering. Var sista tid i Laos tillbringade vi i Luang Prabang. Det ar en otroligt mysig stad som ligger vid Mekongfloden i norra Laos. Vi var dar ca en vecka och vi hann med valdigt mycket.





Vi kom till Luang Prang tidigt pa morgonen den 21 november. Da var det annu ingenting som var oppet och vi vandrade genom en ode stad. Plotsligt fick vi syn pa nagra blinkande lampor och ordet 'Coffee'. Vi blev valdigt glada och vi blev serverade gott kaffe med sot kondenserad mjolk. Det smakade valdigt bra. Nar vi satt dar ljusnade det och det kom mer och mer folk. Det visade sig vi satt precis pa den platsen dit munkarna kommer pa morgonen for att ta emot mat som manniskor offrar. Klockan sju var allt forberett och manniskor satt pa kna langs trottoaren nar 300-400 munkar kom gaende pa led med sina karl. Det var en fascinerande upplevelse. Munkarnas karl fylldes snabbt till bredden och da gav de mat och godsaker vidare till gatubarn som gick brevid med sina korgar.




Nar alla munkarna hade passerat gick vi vidare pa jakt efter boende. Vi hittade ett jattefint guesthouse som lag en bit bort pa huvudgatan.




En eftermiddag gick vi pa spa. Vi fick en harlig behandling med massage, ort-ang-bastu och bodyscrub.




Mitt i staden finns en kulle och en kvall klattrade vi upp langs alla trappor till toppen. Dar hade man en fantastisk utsikt over staden. Nar vi satt dar upp fick vi se solen ga ned bakom ett berg vid Mekongfloden. Det var valdigt vackert.




Utanfor Luang Prabang finns flera vattenfall. En dag tog vi tuk-tuk till vattenfallet Kuang Si. Det var valdigt vackert. Det borjade med ett hogt vattenfall och sedan rann vattnet nedat i olika nivaer. Det var en vacker plats med haftig natur omkring. Vi badade och det var kallt i vattnet men valdigt skont.






En dag akte vi till ett annat vattenfall, Tad Sei. Det var ett fint vattenfall, med det haftigaste dar var ziplinen genom djungeln. Det var 20 stationer i djungeln och det var en haftig kansla att susa fram langs en vajer. Vi var som mest 60 meter upp i luften och da kandes det rejalt i magen. Det var laskigt att titta ned pa djungeln och det kandes att tradet som vi var i svajade. Det langsta zipen var 200 meter lang och da hann jag verkligen kanna efter och titta bade upp, ned och omkring mig. Det var en haftig adrenalinkick och valdigt roligt.





Den 26 november fyllde jag ar och vi borjade dagen med varsin supergod kanelbulle fran Scandinavian Bakery som finns aven i Luang Prabang.



Sedan tillbringade vi en heldag med elefanter. Det var en helt fantastisk dag och vi fick verkligen komma nara elefanterna. Vi fick lara oss att klattra upp pa elefanterna och sedan fick vi rida helt sjalva. Da satt vi pa elefantens nacke och sedan gick den en liten promenad med oss.



Vi gjorde aven en langre tur med elefanterna. Da satt vi i korgar pa elefanternas rygg. Alla elefanter hade sin mahout (elefantskotare) med sig. Efter en stund fragade var mahout om jag ville byta plats med honom och sitta pa elefantens nacke och det ville jag forstas. Det var en otroligt haftig kansla att sitta pa det har stora djuret och kanna hur det rorde sig under mig. Elefanten hade ett par cm langa, harda harstran som stack upp mellan mina fingrar. Da och da kunde jag se elefantens snabel sticka fram. Alltihop kandes valdigt overkligt.



Efter ridturen fick vi mata elefanterna med bananer. Det var sa roligt nar de stack fram sina langa snablar och forsokte ta bananerna.



Utsikten fran 'Elefantbyn'.



Pa eftermiddagen fick vi bada med elefanterna i floden. Det var valdigt haftigt och sa annorlunda mot allt vi har gjort tidigare. Det var en overklig kansla att ha det har stora djuret under sig som satte sig i vattnet, doppade huvudet och skvatte vatten med snabeln. Det var fantastiskt!



En helt fantastisk fodelsedag avslutades pa basta satt med chokladtarta =)





Under tva dagar och en natt var vi pa homestay i en liten by utanfor Luang Prabang. Det var en valdigt bra homestay och det kandes att vi verkligen kom nara byborna och fick ta del av det liv som de lever. Vi cyklade ca 35-40 km forsta dagen pa slingriga grusvagar. Pa vagen stannade vi vid ett risfalt och vi fick se nar byborna skordade ris. Vi fick till och med prova sjalva. Det var kul.



Nar vi kom fram till byn dar vi skulle overnatta gick vi ned till floden. Dar vattnade byborna sina gronsaksland, tvattade sig i floden och barnen spelade nagon form av fotboll over ett nat. Felix och jag hjalpte till med vattnadet och lekte med barnen och sedan tvattade vi oss i floden.



Vi bodde hos var guides flickvans familj och vi fick sova pa golvet i familjens hus. Det var ett hus som stod pa palare och med flatade vaggar. Huset bestod av ett rum som hade delats av med tygstycken for att skapa tva sovrum.



Jag hade med mig ballonger fran Sverige som vi gav till barnen i byn. De blev jatteglada.



Pa kvallen lagade var guide mat over oppen eld i familjens kok. Det var jattegott.



Andra dagen paddlade vi kajak langs floden. Det var jattekul. Det fanns flera forsar som vi paddlade igenom. Det var spannande och Felix och jag kapsejsade tva ganger. Men det gick bra. Guiden hade fangat en kyckling pa morgonen som han hade tillagat hel med huvud och klor kvar. Den at vi till lunch. Det smakade bra.




Var sista kvall i Luang Prabang var det forsta advent och det ville vi forstas fira. Vi at pepparkakor fran Scandinavian Bakery och dromde om julen.




Tiden i Luang Prabang var jattebra och vi hann med manga spannade och blandade saker. Det var en harlig stad!

Massa kramar till alla er dar hemma!

Kommentarer
Postat av: lisaaaaaaaaaa

åååhhhh, va coolt det ser ut och låter! jag saknar dig, bara nio dagar kvar! hoppas ni har det riktigt fint dom sista dagarna! PUSS

2010-12-05 @ 22:27:28
Postat av: Petra

Bara fem dagar kvar... Jag har fått upp vittring!!

Puss

2010-12-09 @ 21:58:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0