Mongoliet - vildhastar och ett boljande landskap

Nu ar vi tillbaka i staden, Ulan Bator, efter fyra dygn i odemarken. Vi har tillbringat nagra harliga dagar i en camp pa de mongoliska stapperna. Vi har bott i en ger, som ar en form av talt som nomaderna bor i. Vi har fatt elda i var kamin for att halla varmen pa natterna. Campen som vi bodde pa lag i en natinalpark dar man har aterintroducerat vildhastar. Har i Mongoliet ar den enda plats dar dessa hastar finns. Vi har vandrat, ridit, varit pa bilsafari och sett flera flockar med vildhastar. Det har varit fyra fantastiska dagar som vi verkligen har kunnat njuta av. Vi har atit god mat och bara varit. Naturen ar sa haftig. Vart man titta ser man detta boljande, graslandskap som breder ut sig med bergen i bakgrunden. Det ar sadana otroliga ytor med ingenting. Det ar valdigt annorlunda, men ocksa valdigt vackert.





Vi har ocksa traffat de forsta svenskarna pa resan. Vi kommer alla fran Moskva och ar pa vag till Sydostasien via Peking. Det har varit jattekul att prata med andra om deras erfarenheter och tankar om resan. Idag har vi sett Ulan Bator tillsammans med tva av dem och imorgon aker vi tillsammans till Peking.

Jag kanner att detta inlagg kanske blev lite snurrigt. Men nu far ni i alla fall en liten update pa vad som hander mig och vad jag befinner mig. Nasta gang vi hors befinner vi oss i Peking. Det ska bli valdigt spannande att se denna stora stad och jag ser sarskilt mycket fram emot Kinesiska muren. Men forst vantar ett och ett halvt dygn pa taget. Det ska faktiskt bli ganska skont =)

Massa kramar

Jag saknar er!

Det verkliger harligt att vara pa resande fot och jag har redan varit med om sa mycket. Hela tiden hander det nya saker och alla dagar ar olika. Men nar man har sa underbara manniskor dar hemma ar det inte konstigt att man langtar hem! Jag saknar er alla dar hemma sa himla mycket och ni ska veta att ni betyder allt for mig! KRAMAR

Vi saknar dig!



Vi saknar dig Kajsa! Vi lyckades med tårtan trots att du inte är hemma. Kramar från Moa, Britt, Mamma, Maja, Bengt, Lisa, Pappa och Alice ♥

希望你很好!

Transsibiriska i bilder del 1


St Basil's Cathedral vid Roda Torget i Moskva.



Felix slappar i parken. Det verkar vara en vanlig syssla for Moskvaborna, garna med en ol i handen, alla dagar i veckan.


Vi har provat ryska specialiteter, som borst och blinier, ryska pannkakor, med kaviar. Konstig blandning..



Felix utanfor Kreml. Dar president Medvedev huserar.



Har ser vi en akta rysk palsmossa. Kanske ska kopa med en hem..



Felix fixar korvsmorgasar pa taget. Mycket goda! Korven kopte vi pa perrongen av en sot dam.



Ryska hus. Husen har sett likadana ut genom hela Ryssland.



Kvinnorna saljer mat pa perrongen nar taget stannar till en stund.



Valiera och Valentina, vara ryska medresenarer. Ett valdigt trevligt par som bjod pa god mat =)



Klassisk middag pa taget. Mysigt!



Bajkalsjon fran var balkong.



Felix tittar ut over Bajkalsjon. En maktig syn!



Varldens godaste kakor. Om jag fortsatter att ata sa har manga pepparkakor varje dag kommer jag definitivt komma hem tyngre och snallare.. Bara for att jag ar pa resande fot tror jag att det ar fest varje dag =)


Nagra tagbilder:

      

Mongoliet:

  

Idag anlande vi till Mongoliet. Vi blev hamtade av en man pa stationen som korde oss ut i odemarken. Det var ingen asfalterad vag direkt utan snarare leriga hjulspar. Det finns ingen mobiltackning men daremot en langsam Internetuppkoppling. Det har snoat i natt och marken var vit nar vi kom fram. Vi bor i en jattefin liten hydda (bilden) med en eldstad i mitten.

Jag ska forsoka skriva snart igen.
Kramar


Irkutsk - Bajkalsjon

Nar vi ankom till Irkutsk i Sibirien var det 2 grader ute och klockan var inte mer an halv sju. Vi at lite frukost pa stationen innan vi gick genom staden nar solen gick upp. Det var valdigt fint. Vi kom fram till busstationen dar vi kopte biljetter till Listvyanka. Listvyanka ar en liten by vid Bajkalsjon, varldens djupaste sjo. Det var en harlig hostdag nar vi kom fram. Vi borjade genast leta efter vart hotell. Vi fragade oss fram
och det visade sig att det var valdigt langt att ga sa vi tog en taxi. Trots att det ar en liten by med bara 2500 invanare bor vi nastan en timmers promendad fran "centrum". Det kanns ju lite dumt, men vi far mycket motion. Byn ar liksom utstrakt langs med strandkanten och foljer vagen som leder fram och gar genom byn. Byn ar inte sarskilt stor. Den bestar av en marknad dar de saljer rokt omul, en fisk fran Bajkalsjon, och souvernier. Det finns aven nagra restauranger och en massa sma trahus med fonsterluckor i olika farger. Det finns faktiskt ocksa en skidlift och tva backar. Idag gick vi hela vagen upp pa toppen. Nar vi kom upp var det en haftig utsikt over sjon och bergen omkring. Nar man star dar uppe och tittar ut kanner man sig ganska liten. Det var en harlig kansla. Da vaxte upplevlsen av Bajkalsjon!

Imorgon hoppar vi pa taget igen. Den har gangen kommer det att ta oss till Ulan Bator i Mongoliet. I Mongoliet ska vi aka ut till en camp och bo med nomader. Det ska bli spannande! Vi kommer inte ha tillgang till Internet men jag hor av mig sa fort det gar!

Kramar

Transsibiriska - solsemester pa ett tag

4 natter. 3 dagar. 5185 km. 5 timmars tidsskillnad. 20 grader kallare. Ett underbart ryskt par. Massa kort spel. En hel del lasning. Det ar en snabb sammanfattning av var resa med Transsibiriska fran Moskva till Irkutsk. Det var en harlig resa. Man kommer fort in i att aka tag och jag tycker aldrig att det kandes trakigt. Felix och jag delade kupe med ett ryskt medelalders par. De pratade inte sa mycket engelska men vi lyckades anda prata lite med varandra och med fa ord, lite teckensprak och manga skratt kommer man anda langt och kan skapa sig en uppfattning om varandra. Det kandes som att de var vana tagresande och de hade laddat upp med mat. Nar vi stannade forsta dagen pa en station i igenstans gick de ut och pratade med nagra pa plattformen och kom sedan in med flera pasar med mat. Det visade sig att mannens syster bodde i staden och hon hade lagat mat till dem. Du dukade upp gronsaker, potatis, kykling, pizza och kakor och bjod oss pa allt. Det smakade otroligt bra. Vi hoppades pa att de skulle ha en syster i varje stad =) Men det hade de tyvarr inte. Men de delade anda med sig av brod och gronsaker under resan. Jag tycker att det ar sa svart att tacka nej och det ska man helst inte gora, det ses som oartigt. Sa vi tackade med ett spasiba. En kvall nar de dukade fram te plockade vi fram lite som vi hade med oss. Jag tackar Paulina och Dorothea for fardkosten som jag fick av dem i form av choklad och Ahlgrens bilar, det kunde vi nu bjuda pa och forklara att det var svenskt. Aven om de tyckte att bilarna var lite konstiga tror jag att de uppskattade vart forsok.

Under resan stannar taget pa flera stationer och oftast finns det tid att ga av taget och ga en svang pa perrongen. Nar taget stannar star kvinnor redo pa stationen och saljer brod, kakor, chips, godis, piroger, potatis, korv med mera. Vi handlade flera ganger pa stationen och provade bland annat potatispiroger och en jattegod korv. Det kanns roligt att man kan battra pa sin matsack under vagen. Det kan bli lite trakigt med bara varma koppen-soppor i langden.

Att aka med transsibiriska ar lite som att vara pa solsemester, utan just sol och bad da.. Man tar det lugnt, laser, spelar kort och yatzy, pratar, skrattar och ater massa gott. Jag var faktiskt aldrig hungrig under resan och i och med att taget stannar ganska ofta kan man handla mat nar man blir hungrig. Det var en rolig upplevelse men nar vi kom fram till Irkutsk efter 4 natter kandes det anda ganska lagom och det var skont att komma av taget.

Moskva - enkla tips som oppnar vagar

Jag blir sa glad nar jag laser alla kommentarer fran er! 
     Nu har vi varit 3 dagar i Moskva och det kanns som att vi borjar lara kanna staden. Det ar en vacker stad med manga gamla, fina hus. Det ar ocksa en stor stad med manga bilar och mycket manniskor. Men vi lar oss hela tiden och borjar mer och mer kanna oss som Moskvabor. Det blir lattare nar man har lart sig nagra enkla saker om staden. Till att borja med ska man aldrig forsoka korsa en vag utan man ska ga genom tunnlarna som gar under vagarna. Det ar aven bra att lara sig det kyrilliska alfabetet sa kan man faktiskt lasa pa skyltarna och forsta vart man ar pa vag. Nar man aker tunnelbana galler det att vara snabb. Det ar forst av, forst pa som galler. Annars riskerar man att klammas mellan dorrarna. Till sist ska man helst inte titta pa andra manniskor och absolut inte le. Nar man har lart sig detta borjar man mer kanna sig som en i mangden och da gar det riktigt bra. Nu kanske jag later lite hard mot Moskva. Det vill jag inte gora. Det ar en speciell men valdigt fin stad!
     De senaste dagarna har vi turistat lite. Vi har varit pa Roda torget och sett St Basil's Cathedral. Det senare ar en fantastiskt farggrann katedral som ligger vid Roda torget. Vi har aven varit i Leninmausoleet dar sjalvaste Lenin visas upp i balsamerad form. Det gar ryckten om att det ar en vaxdocka som man ser och det tror jag nog mer pa. Det kanns inte troligt att han skulle se sa frasch ut efter nastan 100 ar. Vi har aven vandrat runt en del i staden. Det ar ett bra satt att lara kanna en stad. Vi har suttit i parker och pa cafeer och tittat pa folk. Vi har aven atit en del god mat. Jag vet inte om det ryska koket har sarskilt bra ryckte men vi har atit goda soppor, sallader och ryska pannkakspaket. Jag tycker om att prova olika landers specialiteter. Priserna pa maten ar dessutom valdigt bra. En sak som vi daremot inte har gjort ar att shoppa, det tillater inte budgeten. Det finns otroligt manga affarer sa nagon gang ska jag aka tillbaka hit och shoppa!
     Imorgon ar var sista dag och da ska vi gora ett nytt forsok med Kreml. Det var stangt idag. Pa kvallen hoppar vi pa Transsibiriska. De narmaste dagarna ska vi tillbringa pa ett tag genom Ryssland. Det kommer att bli spannade! Tyvarr tror jag att det blir svart med Internet och da ocksa uppdaterning av bloggen. Men hall ut, jag ar snart tillbaka! Taget kommer att ta oss till Irkutsk i Sibirien dar vi ska bo ett par dagar vid Bajkalsjon. Aven om jag gillar Moskva ska det bli roligt att aka vidare. 
     Vi har tagit massa bilder men tyvarr fungerar inte overforningen till datorn. Aterkommer med bilder sa fort det gar!
Massa kramar

Moskva - vacker stad utan leenden

Jag saknar er dar hemma! Men allt ar bra med mig. Vi har haft det jattebra hittills och jag vet inte riktigt vart jag ska borja med detta inlagg. Jag skriver lite nu sa hinner jag forhoppningsvis skriva mer innan vi lamnar Moskva.

Resan till Moskva har gatt bra, aven om det bitvis har varit lite spannande. Var dag i Helsingfors var lugn. Vi vandrade runt hela dagen och tittade pa staden. Mina axlar och min rygg var bra trotta mot slutet av dagen efter att ha burit runt pa mina 17 kg pa ryggen hela dagen. Vi var tidigt pa centralen och hittade perongen som taget skulle ga ifran. Vi satt i godan ro pa en bank och laste nar en kvinna plotsligt kom springande med tva stora vaskor. Hon skrek pa ryska och viftade med armarna sa gott det gick. Vi forstod forstas ingenting men trodde att hon ville ha hjalp. Felix hjalpte henne med den ena vaskan medan jag satt kvar och vantade. Plotsligt kom Felix springande tillbaka och sa att vi nog borde gora samma sak som tanten. Det visade sig att taget till Moskva avgick fran en annan perong. Vi samlade snabbt ihop vara saker och nar vi kom fram till taget var det inte manga minuter kvar tills det skulle ga. Men vi hann som tur var!

Pa taget hamnade jag i samma kupe som tva ryska tanter och en finsk. En av de ryska tanterna forsokte prata med mig men kom sedan pa att jag inte forstod nagonting och skrattade da bara. Felix bodde tillsammans med en rysk polis och hans fru. Polisen var inte sarskilt bra pa engelska men han forsokte i alla fall. Vi pratade fram och tillbaka och de berattade om sin resa i Norden och vi om var resa. Det var manga passkontroller pa taget. Vi fick fylla i papper och lamna ifran oss passen. Det kanns lite olustigt sarskilt nar man inte forstar vad de sager. Men det gick bra till slut.

Imorse kom vi som sagt fram till Moskva. Efter mycket letande hittade vi till slut vart hotell. Det ar jattefint. Idag har vi vandrat runt i staden. Moskva ar valdigt stort. Det forsta jag har lagt marke till hos Moskvaborna ar att de ar valdigt valkladda men att de aldrig ler. Trakigt tycker jag som garna bjuder pa ett leende men inte far sa mycket tillbaka har. Imorgon blir det framst turistattraktioner som Roda torget och Kreml.

Nu ar vi ratt trotta efter en lang dag sa vi ska snart bege oss hemat. Jag tror att jag kommer att sova gott inatt efter tva ratt skumpiga natter, forst pa baten och sedan pa taget.

Vi hors snart igen! Kramar!



Bye bye!

Det blev ett tårfyllt farväl vid båten! Mamma, pappa, Lisa, Felix föräldrar och syster vinkade av oss! Världens finaste vänner Anna, Dorothea och Paulina dök också upp och sa hej då!

Jag och mammajag, pappa och lisafina vänner<3063070bye bye

Nu kör vi!

Ingen återvändo..

Nu är allting klart. Ryggsäcken är packad och vägd. 17, 3 kg har jag med mig. Jag har säkert med mig alldeles för mycket, men en del kan jag kasta på vägen. Jag har precis ätit lunch med pappa, mamma och Lisa. De följer med allihop och vinkar av oss vid båten. Jag ska försöka att inte gråta, men jag kan ingenting lova. Det är alltid jobbigt precis när man skiljs åt men sedan blir det bättre.

Jag hinner inte skriva så mycket mer nu. Men jag ska försöka uppdatera så fort som möjlig. Imorgon har vi en dag i Helsningfors då vi inte har så mycket planerat och på kvällen bär det av med nattåg till Moskva. Vi hörs snart igen!

Resfeber och Packning

Många har frågat mig om jag har någon resfeber och jag har hela tiden svarat nej. Jag har inte känt så mycket tidigare. Det beror nog på att allt känns så overkligt. Jag kan inte förstå att jag snart lämnar Sverige för världen och att jag ska vara borta i tre månader.

Men idag hände något och jag förstod plötsligt att jag snart ska åka. När jag kom hem från jobbet kände jag mig stressad och jag hade en konstig känsla i magen. Det kändes som att jag hade mycket kvar att göra och jag visste inte riktigt vart jag skulle börja. Därför gjorde jag ingenting till att börja med. Typiskt mig! Men nu har jag i alla fall tagit tag i det. Jag hade lagt fram det mesta till packningen tidigare och nu har jag även lagt ner mycket i ryggsäcken. Det känns som att det är mycket plats kvar, men då har jag förstås inte lagt ner kläderna än. Jag vet ungefär vad jag ska ha för kläder med mig. Men det är fortfarande lite som jag funderar över. Jag tror att jag skjuter upp de besluten till imorgon.

Just nu känner jag mig väldigt trött och jag vill vara pigg till imorgon för då kommer mina favorittjejer hit på brunch. Det blir supermysigt och jag är så glad att alla är i Stockholm.

2 dagar kvar

Det blev ingen tur till stan för mig idag. Jag skjuter upp det till imorgon. Istället var jag ute med Alice på morgonen. Hon är så fin. Jag kommer sakna henne mycket. Det är nästan svårast med henne för jag kan ju inte berätta för henne att jag ska vara borta i tre månader men att jag kommer tillbaka. Jag hoppas att hon inte glömmer bort mig!







Världens finaste Alice. Bilder från förra sommaren när Alice var tre månader gammal.


När jag kom tillbaka från promenaden kom Lisa hem. Hon hade köpt en cookie till mig så vi fikade tillsammans. Mysigt! Jag kommer förstås sakna Lisa super duper mycket också!! Nu ska jag försöka packa lite innan jag ska iväg till jobbet. Jag ska förtidsrösta också på vägen dit. Det känns väldigt viktigt!

3 dagar kvar

Nu är det inte långt kvar. Jag har bara tre dagar kvar i Sverige och det är mycket som jag vill hinna med innan jag åker. Jag vill förstås hinna träffa mina vänner och min familj samtidigt som jag jobbar och funderar över packningen. Idag var jag en sväng på stan på förmiddagen och fixade några ärenden och sedan fikade jag med en kompis. Sedan bar det av mot jobbet och kvällens kräftskiva. Jag fick skala väldigt många kräftor, men det var en lyckad kväll. Nu har jag fixade lite med en reseöversikt.




Det här är en plan över resan. Vi börjar i Stockholm och tar båten till Helsingfors. Sedan fortsätter vi med tåg till Moskva. Från Moskva åker vi med Transsibiriska järnvägen genom Ryssland. Vi kommer att göra stopp i Irkutsk och Ulan Bator i Mongoliet. Tågresan avslutas i Peking/Beijing. Sedan fortsätter vi till Sydostasien och Hanoi i Vietnam.



I Sydostasien kommer vi att besöka Vietnam, Kambodja, Laos och Thailand. En ungefärlig resplan kan du se på kartan ovan. Vi har ingen bestämd resrutt utan den kommer att utvecklas under resans gång. Men vi har en idé på vart vi vill åka även om slutresultatet säkert blir annorlunda.

Imorgon blir det en tur till stan igen och på kvällen jobbar jag mitt sista pass för den här gången. God natt!


Bilderna kommer från http://www.sloriag.com/wp/wp-content/uploads/2009/07/map-asia.gif samt http://www.maps-thailand.com/maps-thailand-files/map_mekong_subregion.gif

Nedräkning - 6 dagar kvar

Nu är det mindre än en vecka kvar tills jag ger mig ut på min livs resa. Den här bloggen är skapad främst för att familj och vänner ska kunna följa mig på min resa. Jag ska försöka uppdatera ofta och jag hoppas att ni vill läsa om allt som jag kommer att vara med om!

Idag har vi fixat med papper och framför allt visum. Vi var på resebyrån på morgonen och hämtade våra papper och pass med inklistrade visum för Ryssland, Mongoliet och Kina. Under dagen besökte vi även Laos och Vietnams ambassad. Vi blev väldigt glada när det gick att få visum både i Laos och Vietnam på mindre än tjugo minuter. Det kallar jag bra service =) Idag har jag även införskaffat myggnät, Mygga och sidenlakan. Nu har jag snart handlat allt på min inköpslista. Sedan återstår bara packningen. Jag ska verkligen försöka att inte ta med mig för mycket, men det är ju så svårt.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0