Siem Reap - Turister och Tempel

Vi tillbringade tre dagar i Siem Reap, som var en otroligt turistig stad. Det fanns manga dyra restauranger och barer och nar man promenerade runt i stadens absoluta centrum sag man nastan bara turister. Jag skams nastan lite for att vara en del av turistmassan som spenderar summor pa mat och dryck som ar mycket hogre an en genomsnittlig kambodjansk manadslon. Det fanns dessutom manga manniskor med olika handikapp som salde saker pa gatan och jag tycker att det ar sa svart att saga nej. Jag ar verkligen glad for att vi har sett mer av det 'riktiga' kambodja i form av landsbygden och manniskorna som lever dar.

Vara dagar i Siem Reap agnade vi framfor allt at Angkor. Angkor ar ett stort omrade med tempel och en stad, Angkor Thom, fran mellan 800- och 1200-talet. Det mest kanda templet ar Ankor Wat som ar varldens storsta religiosa byggnad. Vi besokte Angkor Nationel Museum som var en pakostad, fin byggnad med information om buddhismen, hinduismen, Angkor-templen och kungarna som lat bygga Angkor. Dessutom fanns ett rum med 1000 Buddhor. Andra dagen cyklade vi runt bland templen. Vi sag Ankor Wat, Ta Prohm, Angkor Thom och Bayon. Ta Prohm var haftigt och lite mystiskt. Djungeln har tagit sig in i templet och ovanpa templets olika delar vaxer stora trad vars rotter har nastlat sig in mellan stenarna. Ta Prohm var aven med i filmen Tomb Raider med Andelina Jolie. Bayon ar det mest kanda templet inne i Angkor Thom. Det bestar av 54 fyra stora pelare med ett ansikte riktat mot varje vaderstreck. Det kandes lite speciellt nar man gick omkring dar och stora ansikten tittade ner pa en fran alla hall.

Var sista dag i Siem Reap besokte vi ett infocenter for Angkor Hospital for Children. Det ar ett sjukhus som startades av en japansk fotograf efter att han sett en pappa forlora sitt barn i Kambodja. Sjukhuset erbjuder fri sjukvard till alla barn och varje dag behandlas 400 barn pa kliniken. Idag dor 1 av 15 barn i Kambodja innan de fyller fem ar. Det ar hoga siffror som framst beror pa att foraldrar inte har rad att ta sina barn till sjukhus samt att barnen kommer in for sent. Men sjukhuset gor ett otroligt jobb och det ar verkligen ett bra exempel pa ett lyckat projekt som gor skillnad. Det var valdigt intressant och inspirerande.

Kramar

Kommentarer
Postat av: Sofia

Vi blev varnade för Siem Reap när vi skulle till Kambodja, så vi hoppade över det, verkar som att det var ett bra råd. Men alla tempel runt Ankor, är det inte fantastiskt att de byggde sånt och att det sen legat bortglömt? Tänk känslan att hitta Ankor Wat.



Det där med Tomb Raider var lite kul tycker jag, för de sa precis samma sak till oss när vi var där. De verkar tycka det är viktigt. Men det är inte många klipp som är därifrån för ganska snabbt går de ner "under Ta Prohm" vilket måste varit kulisser.

2010-12-06 @ 17:24:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0