Halvtid och Kambodjas hemska historia

Den 29 oktober var det precis halvtid for var resa. Vi hade da varit ute i 47 av 93 dagar. Vi har redan varit med om valdigt mycket och det kanns fantastiskt att det ar lika mycket tid kvar att uppleva saker pa. 

Samma dag lamnade vi Vietnam och korsade gransen till Kambodja. Vi akte bat fran Chau Doc genom Mekongdeltat. Det var en harlig resa dar vi fick se en del av hur manniskorna vid floden lever. Det var ett annorlunda landskap med mycket vatten. Trad och telefonstolpar stack rakt upp ur vattnet och pa vissa stallen var oarna inte mer an en meter breda. Husen stod pa palar dels i vattnet och dels pa land. Det var valdigt manga manniskor som levde langs med floden och vi sag killar som fiskade, barn som badade och kvinnor som diskade i floden. Det var manga som vinkade till oss nar vi kom akande. Resan tog ca tre timmar och till slut kom vi fram till den vietnamesiska gransstationen som var ett flytande hus. Vi fick fylla i nagra papper och sedan kunde vi ga iland i Kambodja. Pa andra sidan blev vi upplockade av en minibus som tog oss till Kambodjas huvudstad Phonm Penh. Resan gick bra aven om vagarna inte var de basta. Forst var vi tvungna att kora genom ett risfalt med ett par dm vatten. Chaufforen fick kampa lite men till slut kom vi upp pa andra sidan. Resten av vagen var lite varierad med grus, lera och enklare asfalt.


Batresan fran Vietnam till Kambodja.


Det var en annorlunda natur med mycket vatten och smala oar.  Manniskorna bodde i hus stod pa palare dels pa land, dels i vattnet.

Nar vi kom fram till Phnom Penh tog vi en tuk-tuk (en motorcykel med slappkarra) till ett guesthouse. Det ar ett av de enklare stallerna som vi har bott pa men lakanden ar rena, det finns AC och vatten i kranen och vi betalar bara 13 dollar sa det kanns bra.

Var forsta dag i Phnom Penh agnade vi at Kambodjas historia och aren da Pol Pot och de Roda Khmererna styrde landet. Vi besokte Tuol Sleng som under Pol Pots styre anvandes som ett fangelse dar manga manniskor holls fangna och torterades. Allt som hande dar dokumenterades och idag kan man se fotografier pa alla offer. Man kunde aven ga i korridorerna och ga in i rummen dar tortyren skedde och se de sma cellerna dar manniskor holls insparrade. Det var valdigt starkt. Det ar bara 30-35 ar sedan det hande och otroligt manga manniskor miste livet under Pol Pots regim. 


Bilder fran Tuol Sleng, en High School som under Pol Pots regim omvandlades till ett fangelse dar manniskor holls insparrade och torterades. Det var en valdigt kuslig plats.

Idag besokte vi Choeung Ek/Killing Fields dar manga av fangarna fran Tuol Sleng avrattades. Omkring 20 000 manniskor avrattades och begravdes dar. Idag finns dar en stupa till minne av offren som ar fylld med skallar och ben fran offren som har hittats i massgravarna. Det kandes konstigt att ga dar mellan massgravarna och veta att tusentals manniskor har lidit och mist livet just pa den platsen. Det kandes overkligt att man kunde se tander, ben och klader sticka upp ur gravarna. Men trots denna hemska plats och landets morka historia kanns det som att dagens Kambodja ar mana om att beratta om vad som hande i landet. Jag tycker att det ar bra att de berattar om vad som har hant utan att dolja nagot. Forhoppningsvis kan man forhindra att nagot liknande hander igen.


Stupan till minne av offren pa Choenung Ek. Faltet dar manga manniskor begravdes.

Imorgon aker vi vidare med buss till nordostra Kambodja som ska vara valdigt vackert. Det ska bli spannande!

Kramar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0